/

HURDA METAL GERİ DÖNÜŞÜMÜN FAYDALARI

Demir metallerin geri dönüştürülmesi birçok mali ve çevresel faydaya sahiptir. Onları depolama alanından uzaklaştırır, hammadde çıkarımı ve imalatı ihtiyacını azaltır ve sera gazı emisyonlarında önemli tasarruflara katkıda bulunur. Örneğin çelik geri dönüşüm, çeliği ham maddelerden yapmaktan %75 daha az enerji kullanır. Her çeşit çelik %100 ve sonsuza kadar geri dönüştürülebilir.

Metallerin geri dönüşümü, hammadde kullanarak üretilen ürünlerin imalatından daha az enerji gerektirirken, doğal kaynakları korumamızı sağlar. Geri dönüşüm, daha az karbon dioksit ve zararlı gaz üretir. Ayrıca, imalat işletmelerinin üretim maliyetlerini düşürmelerine imkan verir ve istihdama da büyük katkı sağlar.

Tüketiciler ve şirketler, küçük içecek kutularından dev araçlara kadar milyonlarca ton metal üretiyor, kullanıyor ve atıyorlar. Son verilere göre, dünya imalatında kullanılan metallerin % 35'ini oluşturan yaklaşık 560 milyon ton hurda metal geri dönüştürüldü. TOBB’un 2016 TÜRKİYE DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER MECLİSİ SEKTÖR RAPORU verilerine göre ülkemizde 2016 yılında toplam 25.9 milyon tonluk hurda tüketilmiştir. Bu metallerin geri dönüşümünün birkaç avantajından bahsetmek gerekirse;

Çevresel faydalar

Geri dönüştürülen metaller, çevre için birçok avantaja sahiptir. Maden cevherinden yeni metal üretimi, geri dönüştürülmüş metalden ürünler üretmekten çok daha fazla miktarda sera gazı emisyonu bırakır. Bu emisyonlar iklim değişikliğini etkileyebilir ve yüksek hava kirliliği düzeylerine neden olabilir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Enerji tasarrufu

Metali geri dönüştürmek, metal cevherini doğadan elde etmekten çok daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Enerji tasarrufu seviyeleri ürün türüne göre değişir. Dönüşümlü alüminyumların hammaddeden elde edilene göre %95 daha az enerji kullandığını, geri dönüşümlü çeliklerin ise %75 enerji tasarrufu sağladığı söylenebilir.